De nieuwste vacatures direct in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de JobAlert
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Workshop Cobot brengt mogelijkheden in kaart
Nieuws - 21 July, 2021

Workshop Cobot brengt mogelijkheden in kaart


Een efficiënter productieproces is iets dat Voortman altijd nastreeft. Trends en innovatieve ontwikkelingen worden dan ook op de voet gevolgd. In dit kader vertellen lassers Robbert Stegeman en Jorgen Kamphuis over hun ervaringen met de ééndaagse workshop Cobot, waarin de rol van een ‘collega robot lasser’ centraal stond. Jan Mark Haase is als initiator van deze workshop bij het gesprek betrokken.

TOEKOMSTGERICHT

Jan Mark vertelt: “Bij Voortman lopen we vaak voorop en doen we mee met nieuwe trends. We willen graag zien wat de toekomst brengt. Zo kwamen we de cobot tegen en willen we voor ons zelf onderzoeken of deze ontwikkeling voor ons meerwaarde kan bieden. Inhoudelijk wisten we er nog maar weinig van; kunnen we er echt iets mee? En wat zijn dingen waar we op moeten letten? Dat vormde voor ons aanleiding omeen workshop – in overleg met teamleider Arjan Knol - te organiseren. Maar  dan wel getest op onderdelen van onszelf in plaats van op proefstukken. Op deze manier houd je de beste feeling met de praktijk.”

LEARNING BY DOING

En hoe is de workshop in de praktijk ervaren? Robbert licht toe: “We kwamen in kleine groepjes bij elkaar. De leverancier deed eerst een voorstelrondje en daarna was het vooral in de praktijk proberen. Vervolgens hebben we een ‘eigen’ product gekozen en werd er uitgelegd hoe de cobot ingesteld moest worden. Als lasser wijs je de cobot als het ware de weg. Daar zit een leuke uitdaging in.”

Jorgen vult aan: “Je moet bij wijze van spreken een opstelling maken met meerdere producten, die de cobot dan achtereenvolgens last. Het aflassen kan de cobot heel mooi voor zijn rekening nemen. Dan kun je in de tussentijd als lasser zelf verder met het hechten en lassen van de volgende producten. Het is overigens geen heel groot apparaat, dus de cobot is met name geschikt voor kleinere producten. Door zijn compactheid wel heel handzaam voor ons om te bedienen, maar daardoor ook kleiner in z’n bereik.” Robbert vervolgt: “En hij last wat jij hem aangeeft. Zelf kun je altijd nog bijsturen, dat doet de cobot niet. Je leert hem iets, dat kunstje doet hij. Dus er blijft altijd een stukje vakwerk bij kijken, dat zien we terug bij de inspectie en controle.”

INZET OP GROEI

Met de cobot kan dus efficiency in het laswerk worden behaald. “Vooral bij seriematig werk op het gebied van snelheid en kwaliteit.” Want dat laatste was volgens de heren prima. “Het resultaat dat wij tijdens deze dag hebben gezien was gewoon goed. Je kunt dus meer werk verzetten met hetzelfde aantal handen binnen dezelfde tijd.” Jan Mark haakt erop in: “Vooral in deze tijd is het moeilijk om aan lassers te komen. We kunnen blijven inzetten op groei en aan de vraag voldoen wanneer we het team uitbreiden met een eventuele cobot.”

EVALUATIE

De heren kijken positief terug op de workshop. Robert vertelt: “We gingen er blanco in, maar de tijd was zo voorbij, dus het was een leuke dag.” En Jan Mark neemt deze ervaringen natuurlijk mee: “We willen een zorgvuldige afweging maken en kijken wat echt het beste bij ons als Voortman past.”

SAMEN BOUWEN AAN SUCCES?

Wil jij samen met ons verder bouwen aan succes? Kom dan ook werken bij Voortman Steel Group! Samen met 500 collega's werken we met de nieuwste technieken aan de meest innovatieve staalbewerkingsmachines en aan complexe projecten in staal.

Bekijk onze vacatures