De nieuwste vacatures direct in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de JobAlert
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Solliciteren? Als eerste binnenlopen is bij Voortman in Rijssen genoeg
Nieuws - 03 March, 2022

Solliciteren? Als eerste binnenlopen is bij Voortman in Rijssen genoeg


Bron: Hans Brok, Tubantia, 03-03-22

Solliciteren en gelijk een baan krijgen: dat gaat de Voortman Steel Group in Rijssen als proef proberen. Het gaat om een baan op de afdeling waar besturingskasten worden gemonteerd. De eerste inschrijver die zich meldt, ongeacht zijn diploma, mag blijven.

Deze manier van personeel aannemen heet in het jargon open hiring. Helemaal nieuw is het niet, maar het is wel de eerste keer dat hier in de regio iets dergelijks gebeurt. Wie zich op 14 maart tussen 15.00 en 17.00 als eerste meldt bij Voortman Steel Group, aan de Ozonstraat 6, is spekkoper.

De melder krijgt van de Voortman-medewerker een nummer mee en weet dan waar hij of zij op de lijst staat. Wie bovenaan staat krijgt de baan. De anderen op de lijst komen wellicht op een ander moment in aanmerking voor een functie. Bedenkt de nummer 1 zich alsnog, dan gaat de beurt door naar 2, enzovoort. Deze manier van personeelswerving is mogelijk omdat het gaat om een baan als productiemedewerker. Er zijn geen bijzondere diploma’s voor nodig, al moet de kandidaat wel interesse in techniek hebben en gemotiveerd zijn.

Ruime en lichte werkplek

De vraag is dan natuurlijk om wat voor werk het eigenlijk gaat. En waar kom je dan te werken, en met wie? Geerd Schippers (Group Leader) en Laurens Kalkhoven laten zien wat de nieuwe medewerker te wachten staat. In de grote hal worden besturingskasten in elkaar gezet. Het is een ruime en lichte werkplek, waar rust heerst en zo’n veertien mensen hun werk doen.

"We verschepen en installe­ren onze machines over bijna de hele wereld"

Schippers legt uit hoe het zit met de afdeling: „Wij bouwen machines waarmee je staal kunt bewerken. Die verschepen en installeren we over bijna de hele wereld. De besturing van die machines zit in een losse kast die naast de machine staat. Sommige zijn klein, sommige vele meters lang.”

Voorwerk gedaan

En die kasten, daar draait het om, zegt Laurens Kalhoven, die de circa twee jaar oude afdeling aanstuurt. „We monteren hier de verschillende onderdelen in de kasten en koppelen ze aan elkaar. Al het voorwerk is al gedaan.” Hij wil maar zeggen: je hebt er geen opleiding Elektrotechniek voor nodig om de klus te klaren. Het meeste is al voorgekookt. Zelfs de stukken draad zijn al op lengte en voorzien van de juiste connectoren. Op een scherm wordt bovendien uitgelegd wat op welke plek moet komen. Wel is het nodig dat je een tekening kunt lezen.

Goede zaken

Bij Voortman Steel Group gaan de zaken goed, vertelt Schippers. Er is veel vraag naar de machines van het bedrijf, om staal te boren, frezen, zagen, noem maar op. Schippers: „We zijn vooral goed in dik materiaal. Het is vaak groot en zwaar, maar de kunst is om het toch heel nauwkeurig te bewerken. Ze worden daarom in heel veel bedrijfstakken gebruikt. Met onze snijmachines worden bijvoorbeeld platen voor scheepsrompen gesneden. Maar we zitten ook in de offshore en de constructie. En het mooie is dat we hier met behulp van onze eigen machines weer nieuwe machines maken.”

De beide heren gunnen een kijkje in wat Voortman het Experience Centre noemt: een grote hal met een smetteloos lichte vloer waarin een hele serie grote machines staat. Die zijn ook aangesloten en worden gebruikt voor demonstraties. Bedrijven die interesse hebben in een machine van Voortman kunnen ter plekke zien hoe ze eruitzien, maar ook hoe ze werken.

"Bedrijven die een machine van ons kopen, kunnen hier de training krijgen"

En meer dan dat, vertelt Schippers: „Bedrijven die een machine van ons kopen, kunnen hier de training krijgen. Dus terwijl op een andere plek in de wereld een montageploeg van ons de nieuwe machine in hun bedrijf installeert, kunnen de gebruikers daarvan hier in Rijssen de uitleg krijgen. Als ze terugkomen, kunnen ze er gelijk mee aan de slag.”

Werk genoeg

Er is dus werk genoeg bij Voortman. Nu alleen nog voldoende en goed personeel zien te vinden. Op de afdeling van Kalkhoven kijken ze alvast uit naar wat 14 maart gaat brengen. „We zijn een heel mooi team. Ik denk dat de nieuwe werknemer er prima tussen gaat passen.” Als de pilot bevalt, wordt open hiring mogelijk ook voor andere functies bij Voortman gebruikt.

Lees meer over de vacature