De nieuwste vacatures direct in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de JobAlert
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Vakmanschap is de sleutel tot succes
Nieuws - 02 March, 2018

Vakmanschap is de sleutel tot succes


Nadat Gerrit Voortman in 1970 zijn studie HTS Werktuigbouwkunde had afgerond, ging hij in het mechanisatiebedrijf van zijn broer werken. In een kleine hal op het bedrijfsterrein van ‘Betonfabriek Riessen’ werden de eerste machines gebouwd. Het bedrijf H. Voortman & Co. ontwikkelde en bouwde destijds machines ‘op verzoek’. Dit betekende dat er machines gebouwd werden voor uiteenlopende sectoren: voor de bouw- en betonsector, voor steenfabrieken en zelfs voor de kartonnage-industrie. Een van de eerste ontwikkelingen was een automatisch transportsysteem tussen twee machines, bestemd voor een timmerfabriek.

KLADBLOK

Het ontwerp en de ontwikkeling van de machines deed Gerrit Voortman zelf. “Het was veel ‘uitvinderswerk’. Ik tekende alle ontwerpen uit op mijn kladblok. Niet alleen de ombouw van de machine, maar ook het elektrotechnische deel. Met een opleiding Werktuigbouwkunde als achtergrond had ik hier weinig kaas van gegeten. Op dit gebied heb ik veel geleerd van mijn broer. Later tekende ik ook de staalconstructies uit op mijn kladblok. De hoofdconstructie kreeg ik van de constructeur aangeleverd, waarna ik zelf de verbindingen verder uitwerkte.”

ONDERSCHEID DOOR KWALITEIT

Op een gegeven moment kwamen er andere aanbieders van machines op de markt. Gerrit Voortman: “Ik ben nooit bang geweest voor concurrentie, omdat ik vind dat je van je eigen kracht moet uitgaan. Maar om de concurrentie aan te kunnen gaan en te overleven, is vakmanschap essentieel. Hiermee kun je je onderscheiden van je concurrenten.” Het spreekt voor zich dat het ontwikkelen van nieuwe machines belangrijk is voor het voortbestaan van de onderneming. Dit vraagt om de nodige technische kennis. Daarnaast is het zaak om zo goedkoop mogelijk te produceren, met als voorwaarde dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit. Gerrit Voortman: “Industriële machines moeten technisch goed in elkaar zitten en de toegepaste materialen moeten van uitstekende kwaliteit zijn. Goedkoop is vaak duurkoop, omdat dit in veel gevallen leidt tot meer service en nazorg aan een machine.”

GESTAGE GROEI

Van een familiebedrijf van drie broers naar een organisatie met meer dan 400 medewerkers, dat gaat natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Toen Voortman in 1973-’74 verhuisde naar de Nijverheidsstraat (waar nu Voortman Keukens gevestigd is), waren er zo’n twaalf personen in dienst. De opsplitsing in Voortman Automatisering en Voortman Staalbouw in 1978 droeg bij aan de groei van beide bedrijven. Vanwege de crisis begin jaren tachtig liep het aantal medewerkers terug van honderd naar zestig. Daarna groeide het personeelsbestand van de Voortman Steel Group gestaag naar de 425 medewerkers die nu in dienst zijn.