De nieuwste vacatures direct in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de JobAlert
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. REMO West-Twente: De krachtige combinatie van theorie en praktijk
Nieuws - 02 March, 2018

REMO West-Twente: De krachtige combinatie van theorie en praktijk


De belangrijkste reden voor de oprichting van REMO West-Twente in 2006 was het tekort aan goed geschoold technisch personeel. Veel leerlingen trokken destijds naar steden in de regio met een ROC-opleiding, waar ze na het afronden van hun studie aan het werk gingen. Een aantal technische bedrijven in de gemeente Rijssen-Holten had daarom de wens om, naar het voorbeeld van de bouwsector, zelf personeel op mbo-niveau op te leiden. Het opzetten van opleidingscentrum REMO West-Twente was een gezamenlijk initiatief van Voortman Steel Group,Hawo en Gerrit Schalk. De heer Schalk: “Voortman Steel Group, en dan met name Gerrit Voortman, is vanaf het begin nauw betrokken geweest bij REMO. Voor Voortman ging het hierbij niet alleen om goed opgeleid personeel voor het eigen bedrijf, maar zeker ook om het belang ervan voor de lokale gemeenschap en voor andere bedrijven. Daarnaast is men bij Voortman altijd graag bereid te investeren in leerlingen om ze op te leiden tot goede vakmensen.” 

DE OPLEIDINGEN

Dankzij positieve samenwerking met het ROC van Twente en de gemeente Rijssen-Holten ging REMO West-Twente in januari 2007 van start met de opleidingen constructie en verspanen op BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg) niveau 2. In 2009 werden deze opleidingen ook op niveau 3 aangeboden en kwamen hier de opleidingen mechatronica, installatie- en elektrotechniek niveau 2 en 3 bij. Inmiddels biedt REMO ook opleidingen op niveau 4 aan. Dit schooljaar zijn er 215 leerlingen die bij REMO leren en werken combineren. Om al deze leerlingen goed te begeleiden, heeft REMO zes praktijkopleiders in dienst. De theorielessen worden verzorgd door tien docenten van het ROC.

UNIEK

Gerrit Schalk: “De kracht van REMO West-Twente ligt in de combinatie van theorie en praktijk: REMO en de lidbedrijven bieden het praktijkgedeelte aan en het ROC van Twente verzorgt het theoriegedeelte van de opleiding. Alle leerlingen zijn hier ingeschreven en krijgen na het afronden van hun opleiding een ROC-diploma.” Praktijk en theorie zijn nauw op elkaar afgestemd: de zes theorielokalen bevinden zich binnenin het 3.000 m2 grote praktijkcentrum. Uniek zijn de machines in de praktijkruimte mechatronica, die REMO in bruikleen heeft van de lidbedrijven. Zo staan er een plasmasnijmachine van Voortman Steel Machinery en machines van o.a. Niverplast, Teunis en Schuitemaker. Op deze manier maken de leerlingen in diverse opstellingen kennis met verschillende machines, met elk hun eigen besturingssysteem.