De nieuwste vacatures direct in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de JobAlert
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. De staalbranche staat aan de vooravond van een grote verandering
Nieuws - 05 March, 2018

De staalbranche staat aan de vooravond van een grote verandering


Na de zomervakantie gaat hij in productie. ‘De trots van Voortman Steel Machinery’ oftewel: The Fabricator. Een volledig geautomatiseerd assemblage- en lassysteem dat nog nergens ter wereld is vertoond. De markt is er klaar voor en de concurrentie kijkt nieuwsgierig toe. En het team achter deze sensationele ontwikkeling? Dat blijft vooral nuchter, maar is stiekem ook wel een tikkeltje trots.

The Fabricator heeft heel wat hoofdbrekens gekost, maar het was het waard. Govert Verboom, Test Engineer R&D bij Voortman Steel Machinery: “Je bedenkt dingen en ziet ze vervolgens daadwerkelijk in de machine terug. En als je het dan ook nog eens allemaal ziet draaien en het werkt; dat is toch wel machtig mooi”.

HET BEGINT MET EEN IDEE

Het idee voor The Fabricator ontstond in 2010. Voor wat betreft de voorbewerking is heel veel geautomatiseerd. Denk aan boren, snijden, zagen en knippen. “Daar heb je maar een paar mensen voor nodig, de rest is machinewerk”, legt Mark Voortman uit. “Maar als je dan kijkt naar de assemblage en het hechten van de materialen; dat is ontzettend arbeidsintensief. Daar kunnen maar zo vijftig tot misschien wel tachtig mensen mee bezig zijn. Dat terwijl er een groot tekort is aan personeel dat dit werk wil doen.”

DE WERELD VERANDEREN

Het probleem was duidelijk, maar hoe kom je vervolgens tot een oplossing die The Fabricator heet? Mark Voortman maakt het niet moeilijker dan het is. “Je zet een aantal van je beste mensen bij elkaar met elk hun eigen specialisme. Je geeft hen het vertrouwen en de tijd om met iets nieuws te komen. Iets wat de wereld kan veranderen. En ze zullen je verrassen met datgene wat ze bedenken.”

DE SPECIALISTEN

Binnen Voortman houden veel mensen zich bezig met The Fabricator. Voor dit artikel spraken we met vijf van hen:

  • Erik Baan Detailing Engineer bij VSC
  • Peter Lanting Software Engineer bij VSM
  • Arie Riezebos Software Lead Engineer bij VSM
  • Martijn de Roo Software Engineer bij VSM
  • Govert Verboom Test Engineer R& D bij VSM

Vijf mannen met elk hun specialisme, met respect voor elkaar en voor elkaars vak. “Natuurlijk mag je ergens iets van vinden en mag je ook kritiek op elkaar geven. Maar uiteindelijk is het jouw vakgebied en maak jij de keuze hoe je het aanpakt”, stelt Mark. Dat de sfeer goed is, blijkt wel wanneer de heren met elkaar rondom de tafel zitten. “Maar we zijn ook heel duidelijk tegen elkaar hoor”, merkt Govert op. Aan tafel wordt instemmend geknikt en gelachen.

TESTEN, TESTEN EN NOG EENS TESTEN

Nadat het idee in 2010 ontstond, werd in 2011 daadwerkelijk een begin gemaakt. Aan The Fabricator zoals deze er nu staat, gingen heel wat tekeningen en berekeningen vooraf. Arie was vanaf het begin bij het proces betrokken. “Het begon met grove schetsen, het ontwikkelen van software componenten en uiteindelijk moest er getest worden. Werkt dat wat je in je hoofd hebt in de praktijk?” Veel bleek te werken, maar veel ook niet. “Als mens constateer je en improviseer je. Een robot kan dat niet zelf, maar moet dat ingegeven krijgen. Dat kost tijd, maar ik ben ervan overtuigd dat het kan.”

Martijn is de benjamin van het team. Direct na zijn opleiding kwam hij bij Voortman Steel Machinery terecht en werd hij fulltime op de ontwikkeling van The Fabricator gezet. “Ik heb me onder meer beziggehouden met voorspellingen. Wat doet de machine op welk moment en hoe voorkom je dat er bijvoorbeeld een botsing ontstaat. Of hoe kun je twee bewerkingen tegelijk realiseren zonder dat de robots elkaar raken. Voor mij is ‘the making of’ The Fabricator echt een fantastische uitdaging.”