De nieuwste vacatures direct in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de JobAlert
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Wat maakt The Fabricator uniek?
Nieuws - 05 March, 2018

Wat maakt The Fabricator uniek?


Waarom er zoveel ontwikkeld, getest en geoptimaliseerd moet worden? Dat kan Arie heel duidelijk verklaren. “Lasrobots draaien normaal gesproken series. Je last bijvoorbeeld tien keer eenzelfde trailer in elkaar en vervolgens moet er een klein detail worden aangepast om weer een volgende serie te draaien. The Fabricator is in staat om stuk voor stuk unieke producten in elkaar te zetten.

“Daarbij komt dat The Fabricator menselijke handelingen overneemt en dan loop je tegen fysieke problemen aan”, geeft Peter aan. “Wanneer je een smal profiel hebt met een plaatje in het midden kun je daar met de hand al moeilijk bij komen, maar met een robot helemaal. Voor dit soort zaken moeten oplossingen worden gezocht. Dat is tot nu toe altijd gelukt.”

VERBINDING TUSSEN TECHNIEK EN SOFTWARE

Peter werd speciaal door Voortman Steel Machinery aangetrokken als Software Engineer. “Van lassen wist ik weinig, maar daar is langzamerhand verandering in gekomen dankzij Govert”, vertelt hij. Govert is de technische man in het team. Als er iets niet werkt, is het zijn taak om dat bij de Software Engineers onder de aandacht te brengen. “Dan moet je niet met een technisch praatje komen”, vertelt Govert. “Je probeert zo duidelijk mogelijk uit te leggen wat er niet goed gaat, zodat in dit geval Peter vanuit zijn expertise met het probleem aan de slag kan.”

THE FABRICATOR: EEN KORTE UITLEG

The Fabricator is een indrukwekkende machine om te zien, bestaande uit een basisframe, drie lasrobots en één handling robot. De overheadkraan plaatst de stalen balk in de zogenaamde profiel rotators, die de balk 270° kunnen roteren. Een shuttle levert de platen af bij de robots, die het profiel inmeten en vervolgens de platen lassen. Achter The Fabricator schuilt dan ook een heel slim softwaresysteem. En het vergt uiterste precisie in de voorbereiding. “De informatie die in het CAD-systeem staat is niet voldoende. Onze ervaring is dat 80 procent van de lasinformatie in zo’n systeem goed is en 20 procent is niet volledig of foutief. Bij handmatig lassen gebruik je deze lasinformatie uit het CAD-model niet direct en stoort het de productie dan ook niet. Zet je The Fabricator in, dan gaat deze meteen stil staan wanneer de informatie niet volledig is”, legt Mark uit. Voortman Steel Machinery werkt samen met een Engels bedrijf aan een platform (BIMReview) dat de informatie uit het CAD-systeem importeert en ervoor zorgt dat de informatie 100 procent volledig en goed is.

NA DE ZOMER IN PRODUCTIE

Erik maakt sinds kort deel uit van het team. “Ik werk bij Voortman Steel Construction en na de zomer verhuizen we The Fabricator van hetExperience Center naar onze bedrijfshal. Daar nemen we de machine daadwerkelijk in productie. In feite zijn wij dus de eerste klant die met de machine aan de slag gaat.”

Na de zomer is de machine dus showmodel-af en gaat het echte werk beginnen. Govert: “Het grote verschil is dat we de machine nu vooral gebruiken voor zaken waarvan we denken dat het kan. Maar vanaf de zomer moet in feite alles kunnen. Lukt het niet? Dan gaan we de machine optimaliseren, waardoor het de volgende keer wel lukt”.

VOLGEND JAAR IN VERKOOP

Volgend jaar verwacht het team één à twee exemplaren van The Fabricator te verkopen. “We leveren de machine niet alleen, maar ook geven we een training en blijven we in beeld als servicedienst. Het is namelijk een heel andere manier van werken voor de klant en dat vergt kennis en ervaring. We verdiepen ons in de keten van de klant om ervoor te zorgen dat de informatie die wordt ingediend voor The Fabricator zo goed en volledig mogelijk is”, vertelt Peter.

Welk bedrijf na Voortman Steel Construction als eerste over The Fabricator beschikt? Dat is nog niet bekend. “We hebben al wel contacten lopen. Zeker is wel dat het eerste exemplaar niet in bijvoorbeeld Amerika of Rusland komt te staan. We zoeken het eerst iets dichter bij huis om ook de service te kunnen bieden die nodig is.”

HET BEGIN VAN EEN GROTE VERANDERING

Een tijdje terug vond er een demo-dag plaats in het Experience Center en werd The Fabricator speciaal voor de aanwezige klanten in werking gesteld. “Je merkt dan het enthousiasme en dat is ontzettend leuk”, vertelt Peter. “Wij zijn natuurlijk voortdurend bezig met dat wat er nog niet goed gaat. Maar om op zo’n dag te horen dat er heel veel wel goed gaat en dat klanten verbaasd zijn over wat de machine allemaal kan; dat is ook wel erg fijn.” Erik vult aan: “We staan met The Fabricator aan het begin van een grote verandering in de staalbouw. Dat merk je aan  alles en dat maakt het extra bijzonder.”

MET DANK AAN HET TEAM

Mark: “Als je de juiste mensen bij elkaar zet en er daadwerkelijk een chemie ontstaat, zijn ze tot veel in staat. Je zult zien dat wat er dan ontstaat mooier en groter is dan iemand ooit had gedacht. Dat is gebeurd bij The Fabricator. En dan ben ik enorm trots op al onze mensen.”