De nieuwste vacatures direct in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de JobAlert
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Samen werken aan structurele oplossingen
Nieuws - 02 April, 2018

Samen werken aan structurele oplossingen


Voortman Steel Machinery heeft sinds juni vorig jaar een afdeling Kwaliteitsmanagement. Maar wat houdt dat precies in? En waarom was het nodig dat er een speciale afdeling voor kwaliteit kwam? Mari Steinhage en Ron Visser leggen het belang van ‘hun’ afdeling uit.

Beide mannen zijn redelijk nieuw binnen VSM, dus eerst maar eens even voorstellen. Mari is sinds 1 januari 2018 werkzaam als Quality Manager. “Ik kom uit de kwaliteitscontrole, maar de machinebouw is wel nieuw voor me. Tegelijkertijd blijft kwaliteit natuurlijk kwaliteit.” Ron kwam binnen door een afstudeerproject. “Sinds 1 september ben ik officieel in dienst bij VSM als Change Coordinator. Ik kijk als niet-engineer mee om de wijzigingen te begeleiden.” De keuze om te blijven was snel gemaakt. “Ik heb het hier naar mijn zin, ik krijg vrijheid binnen de functie en vergeet de leuke collega’s en het tafeltennis niet!”

STRUCTUUR

Het doel van Mari en Ron, samen met hun collega Arjan Averesch, is voornamelijk om meer rust en structuur te brengen in de verschillende processen en daarmee binnen de organisatie. “Waar de mensen eerder vaak per afdeling hun problemen gingen oplossen, proberen we nu de grondoorzaak te zoeken en die gezamenlijk aan te pakken. Daarnaast is er nu een platform waar men niet alleen gehoord wordt, maar waar het probleem ook wordt opgepakt en opgelost,” aldus een enthousiaste Ron. Beide heren zijn het er roerend over eens dat ze nu al resultaat zien. “De punten worden kleiner, we kijken naar details in plaats van grote lijnen. De processen krijgen meer structuur en verlopen daardoor steeds soepeler.”

PROCESGERICHT

Mari wijst op het belang van onderbouwing. “We maken de dingen inzichtelijk, ook tijdens overleg. We proberen het doel duidelijk te krijgen, in plaats van een aantal losse punten. Zo’n doel wordt vervolgens opgesplitst in, bijvoorbeeld, wekelijkse acties die worden opgevolgd.” Waar eerder vooral per klant en per project werd gekeken, richt het team zich nu steeds meer op het proces. “We willen meer structuur aanbrengen en de processen zelf helder krijgen.” Ron: “Er kwamen de afgelopen jaren steeds meer nieuwe mensen en nieuwe processen. Waar vroeger iedereen van elkaar wist wie wat deed, viel dat gedeeltelijk weg door de groei.” Mari vult aan: “Tijdens de vergaderingen hebben we al flink wat rust weten in te bouwen. Nu is de rest van de fabriek aan de beurt. We brengen de processen in kaart en daarna gaan we ook de controles en werkinstructies verder standaardiseren.”

VOORBEELD

De Factory Acceptance Test (FAT) is een mooi voorbeeld van zo’n aanpassing. Ron: “In principe is een FAT een simpel begin. Kan de machine aan en uit? Zijn alle onderdelen aanwezig? Check.” Maar dat is niet genoeg voor een afdeling Kwaliteitsmanagement. “We willen dat die FAT ook onderbouwd wordt. Dat de kritieke punten in het proces vooraf bekend zijn en daarom gecheckt worden.” Uiteindelijk is de klant natuurlijk de belangrijkste factor. Het doel is en blijft dat die met tevredenheid terugkijkt op de samenwerking. “We checken al veel meer vooraf hier in de fabriek, zodat we niet voor verrassingen komen te staan tijdens oplevering bij de klant,” legt Ron uit. Mari komt nog even terug op de genoemde aanpassingen. “We moeten niet reageren op fouten, maar vooraf op basis van vaste en specifieke punten checken.” Hij noemt een mooi voorbeeld: “Wanneer in de procedure staat dat ‘alle bouten’ vast moeten zitten, dan weet je nog niets. Staat er ‘controleer de 6 bouten’, dan is het concreet.”

SNIJWOND VOORKOMEN

Een belangrijke tool bij deze kwaliteitscontrole is 8D. Ron lacht: “Er wordt inmiddels al snel geroepen, ‘even een 8D erop loslaten’. Maar als je het goed wilt aanpakken is het wel iets meer dan dat.” 8D is een tool, bestaande uit 8 stappen, om problemen gestructureerd aan te pakken (zie kader op pagina 10). Het doel van 8D, de kwaliteitsafdeling en de nieuwe manier van werken is met één zin samen te vatten: ‘Plak je (telkens weer) een pleister, of ga je de snijwond voorkomen?’ En daar heeft deze afdeling in de eerste maanden van het nieuwe jaar al een mooi begin mee gemaakt. “Uiteindelijk is ons werk een kwestie van de juiste mensen bij elkaar brengen, gezamenlijk de grondoorzaak van incidenten vaststellen en ze van daaruit structureel verbeteren.”