De nieuwste vacatures direct in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de JobAlert
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Verbetering productieproces
Nieuws - 02 April, 2018

Verbetering productieproces


Om je als staalbouwer te onderscheiden in de huidige markt, is het belangrijk je processen zoveel mogelijk te stroomlijnen. Daarom heeft Voortman Steel Construction de werkvoorbereiding, productie en montage onder de loep genomen om te kijken wat er verbeterd kan worden. Op basis hiervan zijn de eerste wijzigingen doorgevoerd. En met succes: de resultaten zijn nu al merkbaar.

Arjan van Dijk: “Zo’n driekwart jaar geleden hoorde je regelmatig iemand verzuchten: ‘alles gaat fout’. Maar waar het precies fout ging en waarom, was vaak niet duidelijk.” Er moest dus iets veranderen, maar waar begin je dan? Arjan: “We zijn begonnen met het vastleggen van alle afwijkingen, gewoon met pen en papier. Vanuit montage gebeurde dit al en nu hebben we dit ook binnen productie ingevoerd. Iedere medewerker die een afwijking constateert, kan deze rapporteren en niet langer alleen de monteurs op de bouw. Zo kunnen we werken aan structurele oplossingen.”

AANDACHT

Al snel bleek onder meer dat de posities van geboorde gaten in de halffabricaten afwijkingen vertoonden en dat de markeerunit niet op de juiste positie stond. Dit is van invloed op de volgende stap in het proces. Onderzoek toonde aan dat de afwijking ontstond bij het schoonmaken van de machines, waarbij soms ook de sensor werd aangeraakt. En soms blijft een spaan aan het uiteinde van de balk staan na het zagen, waardoor een ‘ander’ nulpunt ontstaat. Ook dit kan leiden tot afwijkingen in posities van gaten en de positie van het markeren. Aan deze punten besteedt men nu de nodige aandacht.

VAKINDELING

Verder is er een vakindeling gemaakt voor zowel de halffabricaten in de hal als voor de gereed zijnde producten op de opslagplaats buiten. Marinus Schelfhorst (Groupleader Production): “De chauffeurs van de zijladers kunnen zo direct zien welke halffabricaten waar liggen en naar welke werkplek ze deze moeten vervoeren. Alle gereed zijnde onderdelen voor een constructie leggen ze buiten in hetzelfde vak bij elkaar. Op deze manier zie ik snel voor welke onderdelen we het transport naar de bouw moeten regelen.”

INFORMATIE DELEN

Sinds oktober start de dag voor de productiemedewerkers met een werkbespreking door de voormannen (Harmen Nijkamp, Wim Nijhuis en Harry Nijkamp). In ongeveer vijf minuten vertelt de voorman wat er goed ging, maar ook wat er beter kan. Daarna informeert hij de medewerkers over de projecten waaraan zij die dag werken. Wat zijn de aandachtspunten? Welke specifieke eisen worden aan de constructie gesteld? De voorman wijst de productiemedewerkers bij welke werkplek ze beginnen. Als ze hier klaar zijn, melden ze dit bij de voorman en gaan dan naar de volgende werkplek. Marinus: “Zo kunnen we goed aansturen en indien nodig snel schakelen.” Ook hangen in de werkplaats 3D-afbeeldingen van het project om de mannen een totaalbeeld te geven van de constructie waaraan zij werken.

AUTOMATISEREN

De nieuwe werkwijze levert veel informatie op, maar de productiemedewerkers zijn nu nog veel tijd kwijt met het bijhouden van lijstjes. Marinus: “De controleurs houden bijvoorbeeld op de zogenaamde ‘merkenposlijst’ bij welke medewerker aan welk onderdeel gewerkt heeft. Deze wordt ingescand en in ConstruSteel opgeslagen. De dagproductie houden we ook bij in onze productieplanning, zodat we kunnen zien wanneer een fase gereed is.” Arjan: “Het is de bedoeling dat we binnen enkele maanden alles wat we nu handmatig registreren, gaan automatiseren door middel van scannen. Het scannen geeft ons snel inzicht in de status van een onderdeel, wat mooi aansluit bij ons verbeterpunt ‘planning & control’ binnen productie.”

MEER CONTROLE

Omdat er voorheen minder geregistreerd werd, zijn de resultaten helaas niet vergelijkbaar. Maar de voordelen zijn wél merkbaar. Eén ervan is een betere beheersbaarheid van onze processen. Arjan: “We hebben meer controlemomenten ingebouwd in het productieproces, zodat we kunnen ingrijpen wanneer dat nodig is.” Na iedere bewerking vindt een terugkoppeling en een controle plaats: na de machinebewerking als het halffabricaat gereed is, na het samenstellen en na het lassen. De laatste stap is de controle van de lassen. Na akkoord kan het onderdeel naar buiten om geladen te worden.

RESULTATEN

Ook in de uitvoeringsfase werpen de verbeteringen hun vruchten af. Arjan: “Met al deze wijzigingen zorgen we voor meer structuur en dit is terug te zien in de uitvoering van projecten. We constateren in de montage al veel minder afwijkingen.” Projectmanager Jan Lubbers merkt ook dat het werkt: “De faalkosten van projecten nemen af. Als er in de uitvoering zaken niet juist bleken te zijn, moesten zowel de engineering, de productie als de montage hier meteen op schakelen vanwege de voortgang en de gevolgkosten. Dit komt nu veel minder vaak voor. Het resultaat is meer rust binnen het betreffende project en minder derving op andere projecten. En niet onbelangrijk: het heeft ook een positieve invloed op de werksfeer.”