De nieuwste vacatures direct in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de JobAlert
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Installatieproces nieuwe machines
Nieuws - 02 April, 2018

Installatieproces nieuwe machines


Het afgelopen jaar is er veel veranderd binnen Voortman Steel Machinery. Er zijn meer machines bijgekomen, maar ook meer mensen. En zo’n flinke groei vraagt soms om een andere, nieuwe aanpak. Zo ook in het installatieproces van nieuwe machines. Rudy van Eden en Geert Smit vertellen over die nieuwe aanpak en hoe zij deze toepassen in hun dagelijkse werkzaamheden.

Rudy van Eden (Support Engineer Projects) ondersteunt tijdens de inbedrijfname van nieuwe machines op locatie. Zijn directe collega Geert Smit (Support Installation) ondersteunt de installatie. Geert: “Het komt erop neer dat wij ervoor zorgen dat de jongens goed aan het werk kunnen.” Beide heren hebben een aantal jaar ervaring in de buitendienst. En dat merk je. “Je kent de werkwijze en hebt ervaring in het reilen en zeilen op de werkvloer. Dat is wel belangrijk wanneer je mensen en processen aan moet sturen.”

OP DE SCHOP

Het afgelopen jaar is de installatieprocedure flink op de schop gegaan. Zo worden de details vooraf aan ieder project zo compleet mogelijk doorgesproken met de monteurs en de projectleiders. Er zijn meer en vaste teams, met elk hun eigen specialiteiten. “Eerder werden de jongens ingedeeld op basis van beschikbaarheid. Nu worden ze ingezet op hun ervaring en kennis. In plaats van de collega’s aan te passen aan de projecten, passen we eerder de projecten en de planning aan,” legt Rudy uit. Geert vult aan: “Vroeger moesten we veel meer onszelf zien te redden. Nu worden veel problemen vooraf al voorkomen door alles goed te bespreken. Dat scheelt tijd en energie. En frustratie bij de klant!”

PROBLEMEN VOORKOMEN

Het belangrijkste doel van deze nieuwe manier van werken is het voorkomen van problemen, in plaats van ze achteraf op te lossen. Rudy: “Het is nog niet helemaal in kannen en kruiken, maar er wordt hard aan gewerkt en we zijn een mooi eind onderweg.” Geert: “We zien nu al minder problemen. Wat we vooraf extra investeren in overleg en voorbereiding, besparen we dubbel en dwars tijdens de installatie en de inbedrijfname. Ook zijn we veel minder tijd kwijt aan nazorg. Eigenlijk zijn wij goud waard,” sluit hij zijn betoog lachend af.

ALLES VASTLEGGEN

In de werkplaats wordt al zoveel mogelijk getest en de FAT (Factory Acceptance Test) uitgevoerd. “Tijdens de FAT controleren we of de levering volledig is. Zijn alle verkochte onderdelen aanwezig, maar ook: werkt alles naar behoren. Zodat we bij de klant een goed werkend systeem kunnen afleveren,” legt Geert uit. Na installatie, inbedrijfname en training vindt de SAT (Site Acceptance Test) plaats. Bij de SAT wordt de machine gecontroleerd op werking en specificaties en, heel belangrijk, alles wordt vastgelegd. Afwijkingen en toleranties worden genoteerd. “Zo tekent de klant niet alleen voor ontvangst, maar geeft hij ook aan dat alles naar wens werkt en de medewerkers voldoende getraind zijn. Dit zorgt voor duidelijkheid aan beide kanten en voorkomt onduidelijke klachten achteraf.”

SYSTEEMTESTEN

Naast FAT en SAT kan er ook een SIT (System Integration Test) worden uitgevoerd. Deze test wordt specifiek ingezet na het plaatsen van een systeem (een combinatie van meerdere samenwerkende machines). Daarbij test men, naast de machine zelf, ook de onderlinge samenwerking. “Past het systeem en voldoet het aan de verwachtingen van de klant? Dat is natuurlijk onderaan de streep één van de belangrijkste doelen. En ook daarvoor werken we nu met vaste teams, die precies weten wat het systeem moet kunnen en wat de klant ervan kan verwachten.”

DUIDELIJKHEID

Deze nieuwe manier van werken is positief voor Voortman Steel Machinery en voor de klant, win-win dus. Tijdens het voorwerk worden ook de verwachtingen gemanaged: klanten weten wat ze kunnen en mogen verwachten. Tegelijkertijd speelt Voortman vooraf al op deze verwachtingen in. “Nadat de machine of het systeem geïnstalleerd is, blijft het nog vier weken ‘in project’. Dat betekent dat de klant die vier weken heeft om eventuele problemen te melden, waarna wij ze zo snel mogelijk oplossen. Ook dat kost ons veel minder uren dan voorheen.” Rudy bevestigt dat de nieuwe manier van werken direct van invloed is op de samenwerking. “Eerder communiceerden de monteurs via de afdeling Support. Nu zijn wij hun eerste aanspreekpunt en daarmee ook een filter. Het geeft veel duidelijkheid en rust op de werkvloer.” Geert kan dat beamen. “De lijntjes zijn veel korter geworden.”