De nieuwste vacatures direct in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de JobAlert
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Belangrijke besparingen dankzij optimaal ontwerp
Nieuws - 04 April, 2018

Belangrijke besparingen dankzij optimaal ontwerp


Bij een Design & Build project vervult Voortman Steel Construction de rol van zowel hoofdconstructeur als aannemer. Wij berekenen de staalconstructie en de dak- en wandbekleding van het gebouw en optimaliseren het ontwerp. De constructeurs van VSC maken zelf het ontwerp, waarbij zij hoofd- en detailengineering op elkaar afstemmen.

Wij onderzoeken waar besparingen mogelijk zijn en kunnen zo een goed onderbouwde keuze maken voor het definitieve ontwerp. Kiezen we voor een relatief zwaar staalprofiel met minder arbeid of voor een lichter staalprofiel met meer arbeid? Het afwegen van kilo’s, productie- en montagekosten, conservering en transportkosten leidt tot een optimaal ontwerp. Met de ene keer een zwaardere constructie en een andere keer een lichter ontwerp als resultaat.

Praktijkvoorbeelden

Voor een recent uitgevoerd project leverde deze werkwijze een aantal belangrijke voordelen op:

  • Kleinere funderingspoeren, met als voordeel betere hanteerbaarheid tijdens transport en plaatsen. Het gebruik van meerdere windverbanden naast elkaar reduceert de trekkracht op de funderingspoeren, zodat we kleinere poeren kunnen plaatsen.
  • De afstand tussen de kolommen (de stramienmaat) is aangepast, waardoor er dunnere beplating kon worden gebruikt. Dit leverde een belangrijke besparing op in materiaalgebruik en arbeid.
  • Voor de dakconstructie is een variantenstudie gemaakt. Op basis van het tonnage staal en de hoeveelheid arbeidsuren is een kiloprijs uitgerekend voor vier varianten. De uiteindelijke dakconstructie is gekozen op basis van de laagste kiloprijs.
  • Ook is het ontwerp afgestemd op productie door het machinepark van Voortman Steel Construction. Dit betekent dat een zo groot mogelijk deel van de constructie geproduceerd is op onze automatische boor-/zaagstraat, met een behoorlijke besparing op manuren als resultaat.

Besparingen

Het belangrijkste voordeel van een gecombineerde aanvraag is dus dat de staalconstructie, de dak- en wandbekleding en hoeveelheid arbeid volledig op elkaar afgestemd zijn, omdat alles door één partij is berekend. Dit levert voor de klant belangrijke besparingen op in het totaalontwerp van zijn nieuwe bedrijfspand. Omdat wij steeds vaker dit soort projecten uitvoeren, is de naam van onze afdeling systeembouw veranderd in Voortman Design & Build.