De nieuwste vacatures direct in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor de JobAlert
  1. Home
  2. Nieuws & Events
  3. Slimmer en georganiseerder monteren
Nieuws - 29 November, 2018

Slimmer en georganiseerder monteren


Circa een jaar geleden zijn we binnen VSM een project begonnen met het indelen/monteren van machines op basis van
aanlevermomenten (Delivery Moments; DM’s). Hoofddoel van dit project is: de efficiëntie van de montage verhogen. Om
onze collega’s in de montage vooral te laten doen waar ze goed in zijn: “machines monteren”! Niet harder werken, maar
slimmer en georganiseerder. Alles wat montage van monteren afhoudt (zoeken, wachten, repareren) kost waardevolle tijd
en geld, die we beter hadden kunnen besteden. Met het DM project proberen we een aantal van deze “verstoringen”, vooral
op het gebied van zoeken en wachten, aan te pakken en waar mogelijk te elimineren.

GEFASEERD OP DE WERKPLEK AANGELEVERD

Een DM houdt in dat materialen gefaseerd op de werkplek worden aangeleverd voor montage van een machine. Voorheen werd al het materiaal in één keer op de werkplek gezet, ook de materialen die pas na X dagen/weken nodig waren voor montage. Dit zorgde voor een grote hoeveelheid materiaal op de werkplek waardoor het overzicht zoek en de ruimte beperkt was. Met al dit materiaal moest de monteur de machine opbouwen, wat veel zoekwerk en daardoor langere montagetijd met zich meebracht (vooral bij het zoeken naar kleine materialen en meerdere pallets op de werkplek).

EFFICIËNTERE WERKPLEK

Om dit te verbeteren zijn de Delivery Moments ingevoerd. Een machine wordt opgedeeld in een aantal DM’s, afhankelijk van de hoeveelheid materiaal en montagetijd van de machine. Een DM bevat de materialen voor een logische en vastgestelde opbouw van de machine (1 DM bevat voor ca. 2 dagen materiaal). Bij DM’s worden de juiste (aantallen) materialen op de juiste tijd naar de werkplek gebracht. Hierdoor zijn er minder materialen/pallets op de werkplek en hoeft men minder te zoeken. Dit resulteert in meer overzicht op de werkplek en in de planning en een betere, constante werkvolgorde in montage (DM’s hebben we gekoppeld aan werkinstructies en checklijsten. Hierdoor zullen uiteindelijk machines efficiënter en met een constantere kwaliteit gemonteerd kunnen worden.

VERDERE ONTWIKKELING

Op dit moment hebben we al een behoorlijk aantal machines op DM ingedeeld en werken we hier ook al gedeeltelijk mee (met vallen en opstaan). De rest van de machines zal de komende tijd volgen. Verder zijn we aan het kijken hoe we deze DM’s zo optimaal mogelijk vanuit het magazijn (en zelfs al vanaf leverancier) op de werkplek kunnen krijgen. Nu gaat een en ander nog met een heftruck en pallets, maar we zijn aan het kijken naar productdragers, karren, tuggertrains en zelfs AGV’s om ook deze stap te optimaliseren en automatiseren. Kortom nog genoeg te doen en nog lang niet klaar! Mochten jullie geïnteresseerd zijn naar dit project kom dan vooral eens langs in de montage!